Rusínsky festival 2014 zaznamenal nevídaný divácky ohlas

Viac ako 20 000 ľudí si vychutnalo atmosféru Rusínskeho festivalu 2014, ktorý sa konal od 19. do 25. mája. Sprievodný program od pondelka do štvrtka pozostával z besied, výstav, premietaní filmov a divadelných predstavení. Piatok bol venovaný alternatívnej, predovšetkým tanečnej muzike a víkend opäť po roku patril folklóru. Festival s hlavným odkazom „od Rusínov pre všetkých“ lákal aj vstupom za úsmev a vidinou stretnutia so známymi či rodinami.

Pondelok

Pondelok na festivale začal otvorením výstavy Národný kroj Lemkov – Rusínov z poľskej strany Karpát, ktorú na festival zapožičalo Lemkovské múzeum v Zyndranovej. Páni otec a syn Goczovci formou prednášky porozprávali o likvidácii lemkovského obyvateľstva, ktorá bola organizovaná komunistickým režimom v 50. rokoch dvadsiateho storočia.

O 15.30 prebehlo oficiálne otvorenie festivalu ako súčasť Výstavy hudobného fondu Juraja Cimboru. Autorom výstavy je Mgr. Ján Kaliňák, ktorý venoval štúdiu artefaktov zo života pána Cimboru osem rokov. Výsledkom tak nie je len putovná výstava, ale aj zaujímavá prednáška o živote jedného z najväčších rusínskych hudobných kompozítorov. Pán Kaliňák zároveň informoval návštevníkov výstavy o pripravovanej publikácii, ktorá zachytí život a tvorba Juraja Cimboru prístupnejšou a trvácnejšou formou.

Ďalej festival pokračoval v Experimentálnom priestore Holičstvo vo Svidníku, ktorý náležite zastal miesto momentálne rekonštruovaného svidníckeho kultúrneho domu. Odohrala sa tam vernisáž výstavy 40. rokov Iľka Sovy z Bajusova z karikaturistickej ceruzy fenoménu menom Fedor Vico. Azda najznámejší žijúci Rusín a autor vystavených kresieb porozprával nielen o historicko-politickom kontexte kultúrneho života Rusínov, ale aj o o dopade globalizácie na ich národné povedomie a ich gastronómiu.

Fedor Vico na besede v pondelok počas Rusínskeho festivalu 2014 (autor fotografie: )
Fedor Vico na besede v pondelok počas Rusínskeho festivalu 2014 (autor fotografie: )

Utorok

Utorok odštartoval divadelným predstavením pre najmenších s názvom Prypovidka z ľisa. Autorka scenáru, Ľudmila Šandalová spolu s učiteľmi svidníckej Základnej umeleckej školy, režisérkou pani Markovou a autorom hudobného doprovodu pánom Cuprišinom a autorom scény pánom Makarom pripravila pre deti materských a základných škôl jedinečný zážitok, ktorý bol v správnom pomere mixom zábavy i poučenia. Dopoludnie rezonoval v koncertnej sále ZUŠ detský smiech.

premiéra detskej divadelnej hry „Prypovidka z ľisa“(autor fotografie: Branislav Šandala)
premiéra detskej divadelnej hry „Prypovidka z ľisa“(autor fotografie: Branislav Šandala)

Večer sa návštevníci festivalu opäť zišli v Holičstve, aby si vychutnali herecké majstrovstvo protagonistov Divadla Alexandra Duchnoviča. Dve jednoaktové komédie z pera A. P. Čechova – Pytačky a Medveď. Minimalistická scéna dala skutočne vyniknúť hercom a diváci tak mali možnosť zachytiť každý detail hier, ktoré tematicky spája výhra lásky ako základného motora ľudskej existencie nad malichernosťami, akými sú v porovnaní s ňou peniaze, závisť či nezmyselná sebaľútosť. Rovnako aj pri predstavení DAD-u sa striedali extaticky humorné momenty s chvíľami, počas ktorých panovalo priam filozofické zamyslenie nad márnivosťou bytia.

Streda

V stredu program festivalu pokračoval v utorňajšom trende a jeho dopoludnie bolo venované najmenším. Knihu Príslovia i hádanky od deda i babičky od Michala Cocuľu predstavil Mgr. Miloš Stronček v priestoroch Podduklianskej knižnice vo Svidníku. Program pokračoval na svidníckom gymnáziu prednáškou o Spolku rusínskych spisovateľov a Rusinistike, ktorú viedla
PhDr. Koporová, PhD. z Ústavu rusínskeho jazyka a kultúry Prešovskej univerzity.

Popoludnie patrilo ukážke typického života Rusínov minulých storočí. Nadšenci na čele s Ing. Dominikom Jurinom pripravili v typickej usadlosti Lemkovského typu v Roztokoch prehliadku remeselných zručností, ktoré boli v histórii samozrejmou súčasťou každodennej reality rusínskych hospodárov. Návštevníci sa dozvedeli, ako správne obsluhovať krosná, ako namlieť múku ručným kamenným mlynom, ako sa kosí ručnou kosou a boli svedkami techniky filcovania z ovčej vlny, či výroby sviečok..

Krosna a tkanie (p. Pagáčová) v stredu v Roztokoch počas Rusínskeho festivalu 2014  (autor fotografie: )
Krosna a tkanie (p. Pagáčová) v stredu v Roztokoch počas Rusínskeho festivalu 2014 (autor fotografie: )

Štvrtok

Sprievodný program festivalu patril živej histórii Rusínov. O pol desiatej vo svidníckej knižnici pán Jozef Leľo zoznámil účastníkov festivalu so životopisom Juraja Laža. Pán Lažo, svidnícky rodák, bol prvý Rusín v československom zákonodárnom zbore, ale aj významný národný buditeľ a filantrop, ktorý sa v medzivojnovom období zaslúžil o ekonomický i duchovný rast Svidníka. Aj preto mu pri príležitosti 85. výročia jeho úmrtia Svidnícki poslanci Mestského zastupiteľstva udelili čestné občianstvo in memoriam a ako súčasť programu festivalu bola odhalená pamätná doska na jeho pamiatku.

Program festivalu po 19. pokračoval opäť v Holičstve, kde užhorodský historik Dimitij Pop viedol prednášku o osudoch Rusínov počas 1. svetovej vojny. Nasledovalo premietanie dokumentu venovaného pamiatke komunistickou stranou perzekuovaného gréckokatolíckeho biskupa Vasiľa Hopka.

Piatok

Piatok na Rusínskom festivale 2014 odštartoval futbalovým turnajom, ktorého sa zúčastnili tímy zložené z organizátorov festivalu a žiakov svidníckych škôl. Podujatie prebehlo v zmysle fairplay. Najmladším nebolo možno uprieť snahu poraziť o generácie skúsenejších futbalistov. Nakoniec zvíťazil športový duch a účastníci i diváci sa rozchádzali s očakávaním prvého vrcholu festivalu – piatkového večerného programu.

Ešte pred večerným vyvrcholením sa v programe festivalu našiel priestor pre šírenie ekologickej osvety. V Holičstve sa o 15. hodine premietal dokumentárny film Vlčie hory, po ktorom nasledovala beseda v réžii Lesoochranárskeho združenia Vlk.

O 17. program pokračoval divadelným predstavením v podaní divadelného súboru pri Etno klube „Odnjate od Zabuca” Kocur zo srbského Vrbasu. Divadelníci zo Srbska sa predstavili na Rusínskom festivale aj pred rokom, tentokrát v koncertnej sále ZUŠ vo Svidníku medzi divákmi zabodovali triodrámou Ostrý uhol Iriny Hardi Kovačevič a komédiou Pán Lovec od Georgesa Feydeaua.

Potom už nasledoval presun do hlavného dejiska Rusínskeho festivalu 2014 – k pódiu svidníckeho amfiteátra. Program piatkového večera bol venovaný predovšetkým rôznym odrodám živej tanečnej hudby, o čo sa prvýkrát ako dramaturg postaral Vlado Šandala mladší z občianskeho združenia tota agentura. Ako prví vystúpili prešovskí The Other Blue, ktorí sa predstavili exkluzívnym koktejlom klasického rock’n’rollu, súčasného poprocku i večného odkazu prešovskej klubovej scény. Energický prejav speváka Sama Chovanca si užili nielen mladšie ročníky a jeho výkon, ako aj výkon celej kapely boli vynikajúcim vstupom do hlavnej časti programu festivalu.

Vystúpenie poľskej kapely Orkiestra św. Mikołaja divákov pri sledovaní vývoja tanečnej muziky posunulo na časovej osi o niekoľko rokov späť. Inšpirovaní slovanským folklórom a doprevádzaní autentickými historickými nástrojmi vokálne aj inštrumentálne technicky nadaní muzikanti z Orkiestra svojej povesti špičky medzi poľskými folkovými kapelami neostali nič dlžní a rozkývali festivalové publikum.

Luiku je názov kyjevského tria Dmitriov. Zakladateľ kapely, Dmytro Tsyperdyuk sformoval kapelu aj jej prejav svojím niekoľkoročným putovaním po vidieku východnej Európy a západnej Ázie. Vytvoril tam jedinečnú zbierku zvukov a melódií, ktorú za pomoci najmodernejšej techniky a doprovodu rytmickej zložky a harmonikára prezentuje naživo ako etno-dance. Headliner piatkového večera svoju úlohu zvládol bravúrne – priestor pod pódiom počas celého vystúpenia zaberala skupina tancujúcich.

Luiku v piatok na Rusínskom festivale 2014 (autor fotografie: )
Luiku v piatok na Rusínskom festivale 2014 (autor fotografie:)

Piatkový večer ukončilo svojim vystúpením zoskupenie Sakumprásk. Hudobný štýl ska, ktorým sa táto kapela zo Sliezska prezentuje, je zmesou reggae a punkrocku a vyburcovalo návštevníkov k málo vídaným tanečným kreáciám. Tornádo gitár, harmoniky a dychovej sekcie bolo korunkou na hlave vynikajúco zohratej dvojice basa-bicie a diváci, ktorí napriek pokročilej hodine ostali v hľadisku, svoje rozhodnutie neľutovali.

Sakumprásk v piatok na Rusínskom festivale 2014 (autor fotografie: )
Sakumprásk v piatok na Rusínskom festivale 2014 (autor fotografie: )

Sobota

Samotná sobota svojou návštevnosťou takmer prekonala celý prvý ročník festivalu. Už viac ako hodinu pred začiatkom programu sa pred hlavným pódiom zhromaždili stovky návštevníkov. A o 17. to vypuklo! Pod režisérskou taktovkou PhDr. Márie Pajzinkovej odštartoval sobotňajší program vystúpeniami detí materských a základných škôl zo Svidníka. Po nich ukázali svoj talent mladí nadšenci folklóru z detských folklórnych súborov Makovička zo Svidníka, Šariš z Prešova, Chemloňáčik z Humenného a Šiňava zo Sniny. Ukázali, že rusínsky folklór má o svoju budúcnosť postarané, keďže svojimi výkonmi statočne konkurovali aj dospeláckym súborom.

Počas úpravy scény svojím špecifickým humorom pobavil divákov ľudový zabávač Jožko Jožka, ktorý už roky pranieruje vzťahy, ktorých fungovanie v spoločnosti škrípe. Po ňom vystúpila s nádhernými harmonickými rozkladmi spevácka skupina Ruňanka a folklórny súbor Šiňava.

V ďalšom bloku sa predstavila dlhoročná stálica medzi rusínskymi ľudovými speváčkami Mária Mačošková. Predstavili sa aj folklórne súbory Chemlon a ich hostia Hačure, Ruthenia, ktorá pestuje rusínsky folklór až v Bratislave. Obrovský potlesk zožala domáca Makovica, ktorá potvrdila, že pri svojich častých vystúpeniach v Európe a Ázii rusínsky folklór reprezentuje na najvyššej úrovni.

Ako zlatý klinec programu vystúpil Slovenský ľudový umelecký kolektív s predstavením Tanec medzi črepinami v hlavnej úlohe s Marekom Ťapákom. Tanečne dramatické obrazy a predstavy o živote hlavného hrdinu podfarbené epickými zábermi krajiny a netypickými úpravami uchu známych skladieb sa zliali v jedinečný zážitok korý potešil nielen oči a uši, ale v prvom rade dušu. Svedčí o tom niekoľkominútový standing-ovation svidníckeho publika, ktoré si vyžiadalo dokonca prídavok. Po fyzicky náročnom výkone SĽUK zachránili a umožnili jeho protagonistom oddýchnuť si až moderátori Michal Iľkanin a Vladimír Čema.

SĽUK v sobotu na Rusínskom festivale 2014 (autor fotografie: )
SĽUK v sobotu na Rusínskom festivale 2014 (autor fotografie:)

Nedeľa

Hlavný program posledného dňa začal o 13. hodine vykázaním dospelého publika z hľadiska moderátormi. V prínosnej tradícii Rusínskeho festivalu pobaviť a poučiť najprv najmenších pokračoval opäť SĽUK, ktorý predstavením Gašparko rozveselil všetkých detských návštevníkov.
Od druhej hodiny poobede bolo dospelým povolené vrátiť sa na svoje miesta a v krásnom počasí si vychutnať vystúpenia folklórnych súborov Hornád z Košíc, Barvinku z Kamienky a opäť Ruthenie z Bratislavy a domácej Makovičky i Makovice. Po nich nasledoval Poddukliansky umelecký ľudový súbor s predstavením Duša plná ľudí. Tancom, scénou i muzikou vyjadril unikátnosť rusínskej nátury, ktorá tkvie hlavne v jeho húževnatosti a energie.

Týždňový program festivalu uzavrel folklórny súbor Šarišan z Prešova. Originálnym prevedením folklóru regiónov Zemplín, Šariš a Spiš v jednom bloku a obrovským nasadením si búrlivý potlesk niekoľkotisícového publika tanečníci a hudobníci so zadosťučinením vychutnali.

FS Šarišan na Rusínskom festivale 2014 (autor fotografie:)
FS Šarišan na Rusínskom festivale 2014 (autor fotografie:)

Ďakujeme

Za úspechom festivalu je viacero faktorov. Prvým bude určite počasie – priamo v dejisku festivalu sa pravidelne spomínal opis „objednané.“ Nemenej dôležitou bola štedrosť generálnych sponzorov Petra Pilipa a Milan Mňahončáka a partnerov V+S Welkding, Boper, Pavanna, Dušana Gajdoša, Just, s.r.o, ENERGOSPOL, H. K. K. mont, s.r.o, PNEUPEX – Svidník, Iveta Ľos-Božíková a Vermex, ktorí umožnili divákom zažiť atmosféru festival za úsmev. Ďalej je rozhodne potrebné spomenúť dramaturgov festivalu, ktorý zabezpečili kvalitný program na technicky aj umelecky vysokej úrovni spracovania, aj mediálnu kampaň v réžii spoluorganizátora festivalu, občianskeho združenia tota agentura. Všetka česť patrí aj hlavnému organizátorovi festivalu – Okresnej organizácii Rusínskej obrody vo Svidníku, jej predsedovi Mgr. Milošovi Strončekovi a ďalším členom organizačného tímu, ako aj spoluorganizátorom – mestu Svidník a Podduklianskemu osvetovému stredisku a už spomenutému OZ tota agentura. Vďaka patrí aj portálu Folklorista.sk, ktorý zabezpečoval online prenos a všetkým mediálnym partnerom.

Najdôležitejším ohnivkom však na Rusínskom festivale 2014 bol každý jeden divák, pretože to bol on, kto vytvoril jeho atmosféru a priviedol ho k úspechu. Preto mu prajeme, aby mu úsmev na tvári vydržal celý rok, pretože sa mu určite zíde počas Rusínskeho festivalu 2015.