Piatok na Rusínskom festivale – výstava, srbské divadlá a rusínska hudba mladých

Piatkový program nového Rusínskeho festivalu vo Svidníku začal o 15.30 výstavou obrazov Fera Guldana, ktorú predstavil jeho dobrý kamarát Miroslav Pollák. Exody našich susedov, je stále rozvíjajúca sa výstava, posledné 4 diela do nej pribudli dva týždňe pred svidníckou vernisážou.

Fotografie z vernisáže na facebooku.

O 17.00 v Dome kultúry vystúpili energické divadelné súbory zo Srbského Vrbasu. Popri duodrámamach Testament a Draha do Nadjiji vystúpili aj folklóristi pri KPD Karpati, ktorí rozospievali všetkých v sále a na záver všetkých postavili na nohy, aby zaznelo naše „Na mnohaja i blahaja ľita“.

Fotografie z divadiel na facebooku.

Hlavný piatkový hudobný program začal o 20.00 vystúpením zoskupenia mladých dievčat zo Svidníka a okolia – Centráčik. Druhou vystupujúcou bola Halyna Bokoč z Užhorodu. Po nej na pódiu zahral vo svojej životnej forme a s novým zložením kapely Jozef KeSo Keselica. Večer pokračoval ďalej vystúpením prešovskej kapely Padequa, ktorí zahrali skladby v slovenčine, rusínčine i češtine. Po nich už nasledovali headlineri piatkového programu, lemkovskí Dollars Brothers, ktorí nastavili vysokú funkovú laťku pre tradičné lemkovské a rusínske piesne. Na záver piatkového programu publikum vyskákali „Piňazi de?“

Fotografie z večerného programu na facebooku.

Autor fotografie k článku: Braňo Šandala