Klenot medzi umeleckými ľudovými súbormi – PUĽS na Rusínskom festivale

Poddukelský umelecký ľudový súbor – PUĽS vznikol v roku 1955 v Prešove. Od začiatku svojho fungovania si súbor za svoj najvyšší cieľ stanovil uchovávať a zveľaďovať, pestovať a javiskovo stvárniť hudobné a tanečné bohatstvo Rusínov. PUĽS od svojho vzniku absolvoval viac ako desaťtisíc predstavení doma a desiatky zahraničných zájazdov. Za celú jeho existenciu sa v súbore vystriedalo na stovky profesionálnych umelcov – tanečníkov, spevákov a inštrumentalistov. Mnohí z nich svoje skúsenosti predávajú ďalej – vedú amatérske súbory, alebo sa ako pedagógovia venujú výchove mladej umeleckej generácie.

Dnešný PUĽS má podobu profesionálneho telesa. So smelými dramaturgickými plánmi sa dnes venuje širšiemu okruhu folklórnych tradícií, teda aj folklóru ostatných regiónov Slovenska či jeho susedov. Prekomponujúc tieto prvky do vyššej scénickej formy s cieľom zaujať, očariť a obohatiť o nový pohľad na folklór je úctyhodnou ambíciou súboru.

PUĽS je jedinečným telesom. Pri jeho predstaveniach, v ktorých sa snúbi Rusínom vlastná živelnosť hrdého naturelu s vycibreným citom pre poetiku, ktoré sú emotívne a myšlienkovo bohaté, má divák možnosť nielen odreagovať sa, ale tiež načerpať pozitívnu energiu.

Na novom, Rusínskom festivale vystúpi PUĽS aj s výberom z programu Duša plná ľudí.

Zdroj fotografie k článku: z archívu súboru PUĽS, autor: Ctibor Bachratý